O úplňku, pokoře, paní Čáslavské a přimrzlém třínohém psovi

14. 01. 2014 8:05:17
Paní Čáslavská se v odmítla na protest proti prezidentu Zemanovi zúčastnit nominace olympioniků. Vždycky jsem si té dámy vážila. Pamatuji dobu kolem roku 1968, kdy ji milovali úplně všichni.

Nedávno jsem viděla dokument o jejím životě. Byl velmi otevřený. Tak otevřený, že mě ta moje naivní adorace pozvolna přecházela. Třeba při situaci, když Věra Čáslavská na olympiádě v Mexiku vyhrála zlatou medaili a zároveň ji vyhrála i gymnastka z tehdejšího Sovětského svazu. Ty dvě vítězky stály na stupínku vedle sebe. Když hrála sovětská hymna, paní Čáslavská se odvrátila a dívala se trucovitě na zem. Ano, každé gesto v té době bylo důležité. Ale uplynulo víc než čtyřicet pět let. Většina našeho života. Měli bychom se stávat moudřejšími. Přehodnocovat svůj život. Bilancovat. Ale paní Čáslavská je na to své gesto dodneška hrdá stejně jako ta mladinká závodnice, kterou tehdy byla. Jako by to by ta nejlepší a nejstatečnější věc, kterou v životě udělala. Gesto, nic než gesto. Není to málo? Ano, vím, podepsala 2000 slov. Podpis. Gesto. Dar medailí Dubčekovi. Gesto. Jako by zamrzla v čase. Dnes, po více než čtyřiceti pěti letech jedná podle stejného mechanismu. Černá a bílá. Nic mezi. Jako by říkala: nenávidím ty tanky, které sem přijely v roce 1968, nenávidím tudíž celou tu zemi, všechny lidi, moji kolegyni na stupínku vítězů. Plivu na sportovní kamarádství, na radost a hrdost své kolegyně. Koukejte Češi, jak za vás bojuji. A přitom se chová jenom nevychovaně. Pořád stejně. Tehdy i teď. Jen gesta.

Film Láska v hrobě Davida Vondráčka. Dokument o bezdomovcích žijících na starém německém evangelickém hřbitově. Někde v Praze Strašnicích. Ze začátku to vypadalo snově uvolněně, jako malované obrazy. Jako filmy Ester Krumbachové. Jako film Topení po číslech obrazového mága Petera Greenawaye. Jako můj zamilovaný film Juraje Jakubiska "Sedím na konári a je mi dobre. Scéna, kdy nahá Jana sedí v mělkém lavoru mezi náhrobními kameny, a Jan ji celou omývá a líbá ji umytou baculatou nohu působila zrovna tak přízračně. Dokument je časosběrný, a jeho natáčení trvalo několik roků. Takže je možnost sledovat postupnou lidskou degradaci. Janovo furiantství. "Já si Janu uživím." Janin čistý smích. Smutek, když jí nepustí k dceři. Jan, který jede za svou rodinou někam do hor. Společná vroucná modlitba matky a syna. Stýskání Jana po Janě, která nejela, protože byla špinavá a počuraná. Snad někdy příště. Jakoby v jejich životě se dalo počítat s nějakým příště. Ano, byla to opravdová love story, a brečela jsem nakonec stejně, jako jsem kdysi brečela při filmu o Tristanovi a Isoldě. Ten můj pláč mě samotnou zaskočil. To nebylo to sladkobolné nytí, to byl pláč pro někoho ze života, koho jsem ztratila. Tak moc jsem se v tom filmu ztratila. Bylo to daleko pravdivější než všechny časosběrné dokumenty Heleny Třeštíkové. Dokonce i výborný film Katka měl asi jen dvě nebo tři scény, které mi sáhly na srdce tak, jako to dělal po celou dobu film Láska v hrobě.

Vypadá to, že už jsme na zimu úplně rezignovali. No tak je jaro, no a? Přes den svítí sluníčko. Chci mýt okna, protože to se na jaře dělává. Pořád chodím s rozepnutým kabátem a bez čepice. A to dokonce i v noci, když venčím psa. Na trávníku jinovatka, psovi přimrzá čumák k těm voňavostem, které očichává, a tlapky mu přimrzají k zemi. Zadní tlapka, ta, kterou zvedá při čurání, se mu mrazem přilepuje k bříšku. A tak ten třínohý pes zarytě ňuchá na prostoru tři krát tři metry, kde to, jak předpokládám, nejvíc voní. A já přimrzám k zemi, šálu volně kolem krku, bez čepice, s rozepnutým kabátem, v lehkých botkách naboso. Zakláním hlavu a pozoruji hvězdy a bachratý měsíc, který nám pomalu dorůstá do úplňku. Myslím na vnuka, který se zase pořádně nevyspí, jako pokaždé při úplňku.

Je po půlnoci. Jdu se řádně očistit na noc, jako to dělali naši předci. Protože co kdyby ve spánku umřeli a předstoupili před Pána Boha nečistí? Jsme snad méně uctiví k Bohu, než byla počuraná bezdomovkyně Jana uctivá k Janově matce?

Bůh žehnej všem, včetně našeho prezidenta a paní Čáslavské.

Jen to chci nyní připomenouti: Nesmí se mluvit o pošetilosti, jestliže někdo důvěřuje v dobrou věc a spoléhaje na Boha chtěl by a měl by odvahu volati na celý svět a celé lidské pokolení, aby zmoudřelo. Jan Amos Komenský

Autor: Božena Mokrošová | úterý 14.1.2014 8:05 | karma článku: 27.70 | přečteno: 1945x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 10.95 | Přečteno: 103 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 14.84 | Přečteno: 280 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.52 | Přečteno: 481 | Diskuse
Počet článků 30 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 522
Blog je sebeobnažování. Bojím se toho.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...